Berjuta Kawan, Seribu Sahabat

Persahabatan wujud daripada satu perkenalan dgn sepuluh pertanyaan, seratus keyakinan dan seribu pengorbanan serta berjuta-juta perjuangan dgn satu keikhlasan.
Mencari kawan dan membina perkenalan tidaklah sepayah mencari sahabat da n membina persahabatan. Daripada seribu orang kawan mungkin hanya seorang yang layak dipanggil sahabat.
Siapakah sahabat? Dia sanggup berada bersama kita dalam keadaan apa seklaipun Ketika kita masih orang kecil, die taman ke sana ke mari. ketika kita sudah menjadi orang besar, die tidak terhegeh2 mencari peluang. Tetapi die disitu, sedia untuk menyokong kita supaya tidak rebah. tnapa pengetahuan kita, die sanggup berkorban membetulkan persepsi silap masyarakat terhadap kita. Die berperanan sebagaimana kita masih orang kecil dahulu tanpa sebarang kepentingan.
Tatkala payung kita kuncup die datang membawakan payungnya untuk kita. lalu kita sama2 berteduh di bawahnya. Jika payung kita kecil dan tidak muat untuk kita berdua, die rela basah ditimpa hujan asalkan kita tidak basah sebagaimana dia.
Seorang sahabat itu sanggup memberikan apa sahaja yang kita perlukan manakala apa yang kita perluka itu ada di tangannya. Dia tidak mengharapkan balasan tetapi jujur untuk memelihara persahabatan.
Di manakah kita nak mencari orang seperti ini? Sebab itulah mungkin seorang pun payah hendak dicari daripada seribu orang yang ada. Seorang sahabat seperti itu perlu mempunyai ciri2 seperti berikut: Jujur, Unggul, Matang, Asli, Amanah dan Teguh.

Dia jujur, maknanye kita boleh letakkan kepercayaan untuk tolong lihat-lihatkan keluarga kita tatkala kite berpergian.
Dia unggul, maknanye kita boleh bersandar pada die tatkala kite hilang motivasi diri.
Dia matang, maknanye kita boleh dapatkan nasihat2 berguna atau merujuk masalah2 semasa yang kita hadapi.
Die asli atau tulen, maknanye peribadinya bukan ikutan atau tidak mudah luntu, tetapi selari dgn kehendaknya sebagai insan bertuhan.
Die amanah, maknana ciri2 ini sgt diperlukan dalam persahabatan.
Die teguh, maknanye kita boleh bergantung padanya pada saat2 getir.

Itu ciri2 sahabat. tentu payah untuk kite mendapatkannya. Ia payah sebab kite sendiri tidak bersikap seperti itu. Kalau kita bersikap seperti itu, semua yang akan datang kepada kita adalah orang seperti itu.
Jadi, usah harapkan orang berbuat baik kepada kita kalau kita sendiri tidak dapat melayaninya dgn lebih baik. Usah harapkan datang seseorang yang memiliki sifat2 jujur, unggul, matang, asli, amanah, terbilang dan teguh kalau kite sendiri seorang yang curang, lemah, berfikiran singkat, mudah terpengaruh, tidak amanah dan lembik.
Persahabatan itu bermula daripada satu bentuk perkenalan. Daripada satu perkenalan yang mudah menjadi erat apabila adanya pertanyaan, saling bertanya saling mahu kenal mengenal. Dari situ lahirnya keyakinan. Meskipun kadang2 terpaksa memberikan seribu pengorbanan serta berjuta2 perjuangan, ia tetap pergi kepada yang satu iaitu keikhlasan.

Published in: on July 26, 2009 at 11:24 am  Comments (1)  

Aduhai Kamu

Aduhai kamu, cepat betul kamu berubah.
Aduhai kamu, kenapa sukar untuk mengatakan yang benar.

Mungkin kamu tidak sedar, atau mungkin kamu terlalu muda untuk menyedarinya,
Mungkin juga kamu takut untuk mengatakan yang benar.

Aduhai kamu, sungguh rugi kamu kerana kamu mempunyai nikmat untuk melihat tapi masih buta
Sungguh malang kamu kerana kamu tidak menyedarinya

Aduhai kamu, perjalanan mu masih jauh untuk dilalui, diteroka, dan dipelajari.
Moga moga kesilapan mu hari ini membuatkan mu lebih matang di masa akan datang

Sementara kamu meneroka untuk mencari jalan dan diri, aku harap kamu masih ada aku disisi
Mengukir senyuman gembira, penuh bermakna diatas kejayaan mu nanti

Aduhai kamu, sedarlah, dirimu penuh bermakna dan maafku juga sudah diberi tanpa dipinta.

Published in: on May 5, 2009 at 9:37 pm  Comments (1)  

Sayang!

Hehehe

Hehehe

 

Nama die Shiro!

Nama die Shiro!

 

Si kecil ni nama die Chiko!

Si kecil ni nama die Chiko!

 

Haha. Benda kecik mcm tikus atau tupai ni nama die sugar glider. Comel tak? hehe. Aku pun tak tau kenapa aku bela binatang ni. Padahal masa mula2 dulu aku plan nak beli anak ular kecik tu. Skali pegi cari2 byk dah takde stok. Then abg pet shop tu cakap skrang mana de orang main bela reptile dah, skrang orang bela mammal. aku pun tanye la mammal camne tu? Dalam hati aku dah igt bela monyet ke, gajah ke. skali tiba2 die bawak binatang comel ni. Aku pun terus terpegun dan terus rasa nak pegang. then abg tu kasi aku pegang die and die pun melompat dan berjalan2 atas bahu aku. Best gile. Bulu die pun cantik. Pastu binatang ni bole melompat2 atau pun glide sbb die ada mcm sayap kat bawah badan die yang bole membuatkan die glide.

Lepas pegang2 and main2 ngan die aku pun tanye la brape harga die ni. Kene lesen ke tak. Abg tu cakap takyah lesen and harga die rm400. Aku pun terus cakap kat abg tu sekejap, and aku terus g atm kluar duit. hahaha. Tak sabar betul. time tu tgh dah nak raya kot. So rileks la kan. Nnt raya dapat lagi. hahaha. time tu aku, adik aku, nazia, dee, and hanip pun pegi la atm cucuk duit then terus g kedai tu beli die.  Then dee pun terus cakap nama die Shiro. Pastu aku rasa cam sedap aku pun bagi la nama die Shiro.

Selang beberapa mggu lepas tu aku rasa cam kesian lak die sorg2 then aku beli kawan die, betina, and namakan die Chiko. hehe. Yang betina tu kecik lagi aku beli. umur baru 2 bulan and berharga rm300. Mahal2. Kadang2 menyesal gak beli tapi nak buat camne kan dah beli so bela je la. hahaha.

But now skrang dua2 ekor dah makin besar and cantik. Aku sgt sayangkan dorg. hehehe. Suke tgk die lompat2 kejar aku. hehehe. Ok la. Aku nak g potongkan epal and bagi dorg makan. hehe. Chow.

Salam 🙂

Published in: on April 23, 2009 at 5:54 pm  Comments (4)  

Say Hi to Garfield!

Kening die yang mahal tu!

Kening die yang mahal tu!

 

Relax~

Relax~

 

kakak aku memegang garfield

kakak aku memegang garfield

 

anak singa ke ape ni?

anak singa ke ape ni?

 

Garfield! Garfield ni lah kucing baru bapak aku. hehe. umur die nak tau tak brape? umur die baru setahun. Berat dah lima kilo. huhu. Kucing ni kucing hybrid. Mix ngan baka UK doctor die cakap. Tapi aku sgt suke buli die sbb die mcm klaka. hahahahaha. Ok la. Say hi to garfiled! 🙂

Published in: on April 22, 2009 at 10:06 am  Comments (4)  

The Young Man and The Starfish

A wise man was taking a surise walk along the beach. In the distance, he caught sight of a young man who seemed to be dancing along the waves. As he got cloder, he saw that the young man was picking up starfish from the sand and tossing them gently back into ocean.

“What are you doing?” the wise man asked.

“The sun is coming up, and the tide is going out, if i dont throw them in, they’ll die.”

“But young man, there are miles and miles of beach with starfish all along it. You cant possibly make a difference.”

The young man bent down, picked another starfish, and threw it lovingly into the ocean, past the breaking waves. “It made a difference for that one,” he replied.

That young man’s action represents something special in each of us. We are all gifted with the ability to make a difference. Each of us can shape our own future. Each of us has the power to help reach our goals.

Vision without action is merely a dream. Action without vision is just passes the time. Vision with action can change the world.

p/s. U can change. All u have to do is stop dreaming, wake up, and chase that dreams..

Published in: on April 18, 2009 at 8:23 pm  Leave a Comment  

Peralihan Bahasa

Assalamualaikum.

Setelah sekian lama aku rasa cam lama tak bukak blog aku ni. Hampir2 gak lupa password. hahaha. hadui.
Bukan ape kehidupan kami pelajar2 utp untuk menikmati kemudahan internet (yang sepatutnye memudahkan pelajar) adalah amat susah skali. Aku pun tak tau kenapa bole jadi camni. Padahal dah lama kami para pelajar mengadu pasal bnda ni. Tapi sampai sekarang tak selesai lagi. Entah la.

Oh ya, hampir lupa aku, berbalik kepada tajuk diatas pasal peralihan bahasa. Sebenarnya, setelah direnung2 dan difikir2kan, aku rasa mcm aku nak tulis blog ni sume dalam bahasa melayu.
Kenapa aku nak tulis dalam bahasa melayu? kenapa aku tak tulis dalam english?
Satu, sbb aku rasa aku orang melayu patut untuk selalu menggunakan bahasa melayu ni sebagai bahasa pengantar. Kalau bukan kite yang nak mengangkat martabat bahasa kite ni, sape lagi?
Kedua, aku rasa bahasa melayu ni skrang lebih ‘stylo’ digunakan.
Ketiga, untuk memudahkan pengunjung2 blog aku senang nak faham apa aku tulis. Maksud nye aku nak komunikasi aku antara orang2 yang diluar lebih berkesan atau lebih efektif. Dari situ aku bole melebarkan skop pembaca2 blog aku ini. Atau dalam bahasa inggeris nye ‘target readers’.

so, dari hari ni aku akan tulis dalam bahasa melayu.
sekian.

Published in: on April 18, 2009 at 6:02 pm  Leave a Comment  

Is this it?

Salam.

So, is this it? Is this the new technology, what they call weblog or more known as blog that have attracted many online users around the world?
I think many people put their interest into blogging maybe because of want to express their words freely, want to share their feelings and also thought about almost everything without much hurdles. In other words, blogging give them opportunity the freedom to write and also give visitors to know something without too depends to the mainstream media that is so full of lies and slander.

By the way, in my blog, i think i want to share my personal thought about many topics that happens in todays life, and not just talking about only one specific topic only. I’ll try to tell and share many stories about what happened to me, to the people around me and more specifically, to the societies. I am the person that always so eager to know the truth and also have a great vision towards a better life.

The reason i start up a blog is not calculated to endear me to any particular section of people. Indeed it is most likely to cause dependency among some and severe resentment among most others. No apologies are offered. What i have written is written with sincerity.

Published in: on March 30, 2009 at 6:43 am  Leave a Comment