Ambillah Waktu Untuk Bercinta

Kasih sayang bukan hanya sekadar ucapan, bukan sekadar memiliki tetapi ia adalah sesuatu yang memberi kita nilai untuk terus hiduo, beri kita kekuatan dan makna sebuah perhubungan.
Tatkala pedih dalam kesakitan, rasa cinta mampu menguranginya. Tatkala kelaparan rasa cinta masih mampu berikan kekuatan. Tatkala rsah digelut masalah, rasa cinta membolehkan nafas ditarik lega.
Itulah kekuatan cinta. Ia satu perasaan yang mampu berkampung lama lagi dalam, atau sekadar singgah dan kemudia pergi. Semakin lama akan semakin dalam dan akan semakin menebalkan perisai ayng memberi perlindungan. Jika i singgah sebetar kadang2 tergamit juga hati tatkala sunyi.
Cinta adalaha mekanisme untuk berasa kuat tatkala lemah, kenyang tatkala lapar, segar tatkala mengantuk, berani tatkala takut dan lain2 seumpamanya. maka itu, cinta tidak bole dipandang lekeh sebab kekuatannya mendorong Nabi Adam a.s dan Siti Hawa mengembara ratusan tahun untuk kembali bertaut.
Kasih sayang kenderaannya cinta. Cinta terpupuk hebat oleh kasih sayang yang asalnya bibit2 kecil. Tatkala seorang telah cinta kepada tuhannya, die sanggup memperhambakan dirinya tanpa rasa takut dan penat. Biar apa pun ancaman yang dieberi, Tuhan masih dilihat utama. Cinta sebegini adalah yang paling agung.
Seseorang yang dibekali rasa cinta mampu berjalan lebih jauh tetapi seseorang yang sedang digelut cinta juga boleh menjadi teramat lemah.
Kasih sayang adalah makanan roh. Memang manusia masih boleh hidup tanpa kasih sayang tetapi hidupnya hambar. Sudah tentu tiada bererti sebarang tubuh tanpa roh, tidak akan bererti seorang manusia tanpa perasaan sayang.
Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan.

Published in: on July 26, 2009 at 11:53 am  Leave a Comment  

Berbulu

Berbulu tol la aku. huhuhu. bukan berbulu maksud aku aku dah berbulu. tapi maksudnye aku bengang ar. aku bengang ngan tempat intern aku ni. aduii. stress nye. da la habis exam je terus masuk keje, then masuk2 je dorg ada event besar so aku dgn tidak di-brief apa2 terus dikerah untuk menolong dan membuat mcm2 kerja yang aku tak tau. huhhuhuu. dan bila aku tanye dorg seperti sgt busy dan secara cincai saje cakap kat aku camne nak buat sume bnda tu. dan aku pun buat la mcm mana yang aku paham. tapi stakat ni aku rasa okey la kot. satu lagi yang aku berbulu sal tmpt kerja ni ialah ada certain orang ofisnye yang psycho. mmg melayu betul la perangai die. sombong, berlagak, dengki ngan orang, takleh tgk orang senang, pastu bajet senior sgt smpi time introduce pun nak cakap lebih kurg camni ” i da keje 12 tahun kat sini”… dan aku ngan kawan aku cam.. owh. so what? perlu ke nak cakap?. ada dua orang je perangai camni actually, dan dorg dalam satu department yang sama. hahahaha. dan dorg best fren bagus la. tapi agak annoyed sebab dorg nye meja kat blakang aku je kan, adoiii……

ermmm. senang citer first and second week aku kat sini tak happy la. tak best. patut la aku tgk byk orang resign dari company ni. and patut la mcm byk orang baru. bayangkan la SV aku pun baru keje 7 bulan kat sini. and keje pun sgt tak best, byk dan gaji plak skit. and kadang2 aku terpikir camne akak tu bole keje 12 tahun kat sini?? ermm. aku rasa aku tau kot. maybe sbb die bodoh sgt, atau pun ego sgt tak nak pindah sbb die rasa die selesa kat sini and die paling senior kot. sbb kalau die pindah die akan start dari zero. so die tak nak la nampak bodoh kan sbb die la mulut paling kuang hajau skali kat sini. so tak nak jatuh kan reputation die. hahahahha. bangang nye akak dua ekor ni. sian. patut la korg dok sini lama2. kalo aku jadi boss aku offer korg dua ni berenti awal dari company ni. hahahahahha

tu la. aku bole je nak chow dari company ni sbb carigali panggil aku lagi untuk intern kat sana, sbb tak cukup orang, tapi aku rasa cam takpe la. maybe ada hikmah kot aku susah payah kat sini. dan selalunye pasti ada kegembiraan menanti disebalik kesusahan. ermmmm. harap2 lah.

k la. tu je kot aku nak tulis. boss lalu lalang kat meja aku. so tak best la kan. tapi nak wat camne mmg aku takde keje. sume orang kat department aku sume kluar. so aku lagi la tak tau nak wat ape kan. tu je la kot.

salam.

Published in: on June 9, 2009 at 1:23 am  Comments (7)  

Sayang!

Hehehe

Hehehe

 

Nama die Shiro!

Nama die Shiro!

 

Si kecil ni nama die Chiko!

Si kecil ni nama die Chiko!

 

Haha. Benda kecik mcm tikus atau tupai ni nama die sugar glider. Comel tak? hehe. Aku pun tak tau kenapa aku bela binatang ni. Padahal masa mula2 dulu aku plan nak beli anak ular kecik tu. Skali pegi cari2 byk dah takde stok. Then abg pet shop tu cakap skrang mana de orang main bela reptile dah, skrang orang bela mammal. aku pun tanye la mammal camne tu? Dalam hati aku dah igt bela monyet ke, gajah ke. skali tiba2 die bawak binatang comel ni. Aku pun terus terpegun dan terus rasa nak pegang. then abg tu kasi aku pegang die and die pun melompat dan berjalan2 atas bahu aku. Best gile. Bulu die pun cantik. Pastu binatang ni bole melompat2 atau pun glide sbb die ada mcm sayap kat bawah badan die yang bole membuatkan die glide.

Lepas pegang2 and main2 ngan die aku pun tanye la brape harga die ni. Kene lesen ke tak. Abg tu cakap takyah lesen and harga die rm400. Aku pun terus cakap kat abg tu sekejap, and aku terus g atm kluar duit. hahaha. Tak sabar betul. time tu tgh dah nak raya kot. So rileks la kan. Nnt raya dapat lagi. hahaha. time tu aku, adik aku, nazia, dee, and hanip pun pegi la atm cucuk duit then terus g kedai tu beli die.  Then dee pun terus cakap nama die Shiro. Pastu aku rasa cam sedap aku pun bagi la nama die Shiro.

Selang beberapa mggu lepas tu aku rasa cam kesian lak die sorg2 then aku beli kawan die, betina, and namakan die Chiko. hehe. Yang betina tu kecik lagi aku beli. umur baru 2 bulan and berharga rm300. Mahal2. Kadang2 menyesal gak beli tapi nak buat camne kan dah beli so bela je la. hahaha.

But now skrang dua2 ekor dah makin besar and cantik. Aku sgt sayangkan dorg. hehehe. Suke tgk die lompat2 kejar aku. hehehe. Ok la. Aku nak g potongkan epal and bagi dorg makan. hehe. Chow.

Salam 🙂

Published in: on April 23, 2009 at 5:54 pm  Comments (4)