8/9/2009

Hari ni aku rasa sedih gile. Aku tak tau naper. Maybe sebab aku gadoh ngan gf aku kot. Tah la. Tak tau apa salah aku sbnanye.. Tapi papepun aku harap die maafkan aku and kitorg berbaik semula.. ermmm.  Tah la.. Aku sbnanye tak tau nak cakap ape and dekat sape. Yang aku tau aku tgh sedih. Tu je. So memandangkan aku ada blog sendiri, so aku igt aku tulis jela kat sini. At least dapat la jugak meluahkan skit2 ape yang aku rasa..
Aku baru je buka tadi, tapi makan skit je.. aku mmg takde mood and selera nak makan. aku rasa japgi aku nak kluar la g amik angin tenangkan fikiran..
Btw, to my beloved girl, Atika Laily.. I Love U So Much. Blaja elok2 k.. U r always in my heart..

Advertisements
Published in: on September 8, 2009 at 11:46 am  Leave a Comment  

Ambillah Waktu Untuk Bercinta

Kasih sayang bukan hanya sekadar ucapan, bukan sekadar memiliki tetapi ia adalah sesuatu yang memberi kita nilai untuk terus hiduo, beri kita kekuatan dan makna sebuah perhubungan.
Tatkala pedih dalam kesakitan, rasa cinta mampu menguranginya. Tatkala kelaparan rasa cinta masih mampu berikan kekuatan. Tatkala rsah digelut masalah, rasa cinta membolehkan nafas ditarik lega.
Itulah kekuatan cinta. Ia satu perasaan yang mampu berkampung lama lagi dalam, atau sekadar singgah dan kemudia pergi. Semakin lama akan semakin dalam dan akan semakin menebalkan perisai ayng memberi perlindungan. Jika i singgah sebetar kadang2 tergamit juga hati tatkala sunyi.
Cinta adalaha mekanisme untuk berasa kuat tatkala lemah, kenyang tatkala lapar, segar tatkala mengantuk, berani tatkala takut dan lain2 seumpamanya. maka itu, cinta tidak bole dipandang lekeh sebab kekuatannya mendorong Nabi Adam a.s dan Siti Hawa mengembara ratusan tahun untuk kembali bertaut.
Kasih sayang kenderaannya cinta. Cinta terpupuk hebat oleh kasih sayang yang asalnya bibit2 kecil. Tatkala seorang telah cinta kepada tuhannya, die sanggup memperhambakan dirinya tanpa rasa takut dan penat. Biar apa pun ancaman yang dieberi, Tuhan masih dilihat utama. Cinta sebegini adalah yang paling agung.
Seseorang yang dibekali rasa cinta mampu berjalan lebih jauh tetapi seseorang yang sedang digelut cinta juga boleh menjadi teramat lemah.
Kasih sayang adalah makanan roh. Memang manusia masih boleh hidup tanpa kasih sayang tetapi hidupnya hambar. Sudah tentu tiada bererti sebarang tubuh tanpa roh, tidak akan bererti seorang manusia tanpa perasaan sayang.
Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan.

Published in: on July 26, 2009 at 11:53 am  Leave a Comment  

Berjuta Kawan, Seribu Sahabat

Persahabatan wujud daripada satu perkenalan dgn sepuluh pertanyaan, seratus keyakinan dan seribu pengorbanan serta berjuta-juta perjuangan dgn satu keikhlasan.
Mencari kawan dan membina perkenalan tidaklah sepayah mencari sahabat da n membina persahabatan. Daripada seribu orang kawan mungkin hanya seorang yang layak dipanggil sahabat.
Siapakah sahabat? Dia sanggup berada bersama kita dalam keadaan apa seklaipun Ketika kita masih orang kecil, die taman ke sana ke mari. ketika kita sudah menjadi orang besar, die tidak terhegeh2 mencari peluang. Tetapi die disitu, sedia untuk menyokong kita supaya tidak rebah. tnapa pengetahuan kita, die sanggup berkorban membetulkan persepsi silap masyarakat terhadap kita. Die berperanan sebagaimana kita masih orang kecil dahulu tanpa sebarang kepentingan.
Tatkala payung kita kuncup die datang membawakan payungnya untuk kita. lalu kita sama2 berteduh di bawahnya. Jika payung kita kecil dan tidak muat untuk kita berdua, die rela basah ditimpa hujan asalkan kita tidak basah sebagaimana dia.
Seorang sahabat itu sanggup memberikan apa sahaja yang kita perlukan manakala apa yang kita perluka itu ada di tangannya. Dia tidak mengharapkan balasan tetapi jujur untuk memelihara persahabatan.
Di manakah kita nak mencari orang seperti ini? Sebab itulah mungkin seorang pun payah hendak dicari daripada seribu orang yang ada. Seorang sahabat seperti itu perlu mempunyai ciri2 seperti berikut: Jujur, Unggul, Matang, Asli, Amanah dan Teguh.

Dia jujur, maknanye kita boleh letakkan kepercayaan untuk tolong lihat-lihatkan keluarga kita tatkala kite berpergian.
Dia unggul, maknanye kita boleh bersandar pada die tatkala kite hilang motivasi diri.
Dia matang, maknanye kita boleh dapatkan nasihat2 berguna atau merujuk masalah2 semasa yang kita hadapi.
Die asli atau tulen, maknanye peribadinya bukan ikutan atau tidak mudah luntu, tetapi selari dgn kehendaknya sebagai insan bertuhan.
Die amanah, maknana ciri2 ini sgt diperlukan dalam persahabatan.
Die teguh, maknanye kita boleh bergantung padanya pada saat2 getir.

Itu ciri2 sahabat. tentu payah untuk kite mendapatkannya. Ia payah sebab kite sendiri tidak bersikap seperti itu. Kalau kita bersikap seperti itu, semua yang akan datang kepada kita adalah orang seperti itu.
Jadi, usah harapkan orang berbuat baik kepada kita kalau kita sendiri tidak dapat melayaninya dgn lebih baik. Usah harapkan datang seseorang yang memiliki sifat2 jujur, unggul, matang, asli, amanah, terbilang dan teguh kalau kite sendiri seorang yang curang, lemah, berfikiran singkat, mudah terpengaruh, tidak amanah dan lembik.
Persahabatan itu bermula daripada satu bentuk perkenalan. Daripada satu perkenalan yang mudah menjadi erat apabila adanya pertanyaan, saling bertanya saling mahu kenal mengenal. Dari situ lahirnya keyakinan. Meskipun kadang2 terpaksa memberikan seribu pengorbanan serta berjuta2 perjuangan, ia tetap pergi kepada yang satu iaitu keikhlasan.

Published in: on July 26, 2009 at 11:24 am  Comments (1)  

Berbulu

Berbulu tol la aku. huhuhu. bukan berbulu maksud aku aku dah berbulu. tapi maksudnye aku bengang ar. aku bengang ngan tempat intern aku ni. aduii. stress nye. da la habis exam je terus masuk keje, then masuk2 je dorg ada event besar so aku dgn tidak di-brief apa2 terus dikerah untuk menolong dan membuat mcm2 kerja yang aku tak tau. huhhuhuu. dan bila aku tanye dorg seperti sgt busy dan secara cincai saje cakap kat aku camne nak buat sume bnda tu. dan aku pun buat la mcm mana yang aku paham. tapi stakat ni aku rasa okey la kot. satu lagi yang aku berbulu sal tmpt kerja ni ialah ada certain orang ofisnye yang psycho. mmg melayu betul la perangai die. sombong, berlagak, dengki ngan orang, takleh tgk orang senang, pastu bajet senior sgt smpi time introduce pun nak cakap lebih kurg camni ” i da keje 12 tahun kat sini”… dan aku ngan kawan aku cam.. owh. so what? perlu ke nak cakap?. ada dua orang je perangai camni actually, dan dorg dalam satu department yang sama. hahahaha. dan dorg best fren bagus la. tapi agak annoyed sebab dorg nye meja kat blakang aku je kan, adoiii……

ermmm. senang citer first and second week aku kat sini tak happy la. tak best. patut la aku tgk byk orang resign dari company ni. and patut la mcm byk orang baru. bayangkan la SV aku pun baru keje 7 bulan kat sini. and keje pun sgt tak best, byk dan gaji plak skit. and kadang2 aku terpikir camne akak tu bole keje 12 tahun kat sini?? ermm. aku rasa aku tau kot. maybe sbb die bodoh sgt, atau pun ego sgt tak nak pindah sbb die rasa die selesa kat sini and die paling senior kot. sbb kalau die pindah die akan start dari zero. so die tak nak la nampak bodoh kan sbb die la mulut paling kuang hajau skali kat sini. so tak nak jatuh kan reputation die. hahahahha. bangang nye akak dua ekor ni. sian. patut la korg dok sini lama2. kalo aku jadi boss aku offer korg dua ni berenti awal dari company ni. hahahahahha

tu la. aku bole je nak chow dari company ni sbb carigali panggil aku lagi untuk intern kat sana, sbb tak cukup orang, tapi aku rasa cam takpe la. maybe ada hikmah kot aku susah payah kat sini. dan selalunye pasti ada kegembiraan menanti disebalik kesusahan. ermmmm. harap2 lah.

k la. tu je kot aku nak tulis. boss lalu lalang kat meja aku. so tak best la kan. tapi nak wat camne mmg aku takde keje. sume orang kat department aku sume kluar. so aku lagi la tak tau nak wat ape kan. tu je la kot.

salam.

Published in: on June 9, 2009 at 1:23 am  Comments (7)  

No Update

Hello guys.
Sorry for all who visit my blog in the past few weeks, which they found that i have not post anything here. Well, as you all know, we here, the students are having final examination this month and we are quite busy doing revision (revision? mcm baru nak study je ada la.. hehe). Me too cant avoid to feel the heat of final exam, thus i because of that i chose to study and do my revision as well. I’m quite worried with my past semester performance last semester, because it is quite disappointing actually. So, for this semester i decided to do the best in final examination since my course marks all in good position, or in other words have the potential to score and get as many A’s that i can. So that is a little bit explanation why there was no update in my blog recently.

My first paper starts on 12 may, which is the Business System Development paper. This subject is quite tough and challenging because it is a programming subject. I hate programming actually. So because of that usually i don’t get good marks in any programming classes. But, still, i have to go it through no matter what because it is one of our core subjects for Business Information System programme student. In order to get good marks, i struggling to cover and understand many topics. It is hard actually but i hope i can get good grade for it. That was my first paper. Then i have other 5 paper which are Malaysian Studies, Strategic Management, Health safety and environment, Economics and last but not least, Knowledge Management and Development which ended on 28th May, which is today. I’m quite happy and relieved actually because the examination is over and i can take some time to release my tensions, because after that i have to report my industrial internship duty at UMW on 1st June until January.8 bulan kot kene keje. aduiii. Malasnye nak bgn pagi. huhuhuhu. I hardly wake up early morning actually, thats why i hate it. errmmm. I think tu jela kot. Have a good day y’all. adios

p/s. aku malas gile nak update sbnanye. nnt la aku update lagi bila ada mood. takde citer la nak citer. hehehehe

Published in: on May 28, 2009 at 7:33 pm  Leave a Comment  

Study ‘Weak’

Hari ni berakhir la tempoh study week yang diberi. Bila tgk2 balik tak byk pun yang dapat dicover sepanjang mggu ni. tak tau ape yang ada dalam kepala otak aku skrang ni. Sume nye kosong. Hati kosong, Otak kosong. Da la first week exam ni paper aku 4 straight. Start dari hari Selasa sampai la hari Jumaat. Pastu second week ada satu paper and third week ada satu paper lagi… Paper aku pun dah la habis 28hb. Lambat gile. Lagi 3 hari aku kene start internship aku kat UMW.

And dalam mggu ni jugak mcm2 bnda yang tak best datang kt aku. Ada jugak yang best. tapi tak banyak la. Kira mood aku turun naik mcm rollercoaster mggu ni. Maybe sbb tu kot aku cam takde prasaan sangat skrang. Aku takde rasa takut untuk final, nak kata happy pun tak sgt, nak kata sedih pun tak sgt. Kira aku tak bole nak melayan apa2 mood yang mendatang. And aku pun tak bole predict mood aku. Aku senang marah, senang happy, senang nak pukul orang, senang nak melalak, kirenya aku follow je ape yang aku nak buat. Aku tak pikir sgt. Dan kadang2 tu badan aku ni cam tak normal pun ada. Demam on off, pastu tiba2 nak seram sejuk, tiba2 nak menggigil. Aku pun tak tahu ape kene ngan sistem badan aku ni. Harap2 aku sihat la nak amik exam bulan ni.

Ermmmm…Aku tau sbanye ape masalah aku. Aku tau kat mana and kenapa aku jadi camni mggu ni. Entah la. Tapi yang penting aku dah usaha and berserah, dan akhirnya nak jadi camni. Aku pun terima jelah walaupun berat hati. Pasti ada hikmahnye. And aku yakin disebalik bnda yang tak best or sdih mesti ada sumthing yang best dan bagus menanti aku di depan. Time ni mmg merapatkan diri ngan tuhan saja yang dapat menenenangkan aku time2 malam camni. Aku berdoa yang aku dapat lepas dari kesusahan dan kesedihan ni.

Wcamne pun aku tetap kene teruskan agenda aku. Ada perjuangan yang masih perlu aku selesaikan bulan ni which is final exam. Eventho dgn hati yang berat ni, aku cuba untuk ketepikan sume masalah aku dan focus untuk bnda yang lebih penting. Aku kene berusaha lebih keras untuk pastikan yang aku bole berjaya semester ni. Yes! Aku Mmg Boleh!..

Published in: on May 10, 2009 at 7:31 pm  Comments (3)  

Amir Zhafri’s Birthday

img_0667

Duduk diatas Grond

img_0670

Cupcakes untuk besday boy

img_0671

Amir Zhafri.. Besday Boy. GG Liao

img_0686

img_0702

Kami beraksi dgn Grond

img_0680

Gaya seorang Grond Champion.. Grond! Grond! Grond!

Oh yeah… Malam ni tiba2 ada celebrate besday amir kat court tennis. so aku pun pegi la court tennis. skali lampu tutup. mmg potong ar. then kitorg buat tepi jalan. depan cafe. terus nampak grond. grond! grond! grond!.. aku pun terus main bnda tu. grond tu sbnanye sejenis permainan yang baru dicipta semasa besday amir malam tadi. mainan tu bole dimainkan secara beregu ataupun individu. permainan die senang je. sape dapat jalan atas rail divider jalan paling jauh dia la menang. dan malam tu sume try main tapi pemenang nye adalah Ban. Die pun selepas diannounce pemenang, die terus lompat atas rail dan jerit “Grond!, Grond!, Grond! (seperti tertera didalam gambar) .

Malam tu aku makan sebijik cupcakes yang manis gila babeng. aku pun pelik camne pompuan bole suka bnda tu. aku takde hadiah nak bagi sbb aku makan pun tak cukup. so aku wish jela yang bole. hehehe. lagipun aku da penat buat cupcakes. so kira ok la kan? happy la malam tu tapi aku sedikit terkejut sbb bila tgk gamba balik aku ternampak makhluk, tak tau la hantu ke ape tapi kitorg gelar die drog-B atau pun stryker. mmg hasel la.

(Aku mengantuk sebenarnye. Maafkan saya)

Published in: on May 5, 2009 at 10:27 pm  Leave a Comment  

Aduhai Kamu

Aduhai kamu, cepat betul kamu berubah.
Aduhai kamu, kenapa sukar untuk mengatakan yang benar.

Mungkin kamu tidak sedar, atau mungkin kamu terlalu muda untuk menyedarinya,
Mungkin juga kamu takut untuk mengatakan yang benar.

Aduhai kamu, sungguh rugi kamu kerana kamu mempunyai nikmat untuk melihat tapi masih buta
Sungguh malang kamu kerana kamu tidak menyedarinya

Aduhai kamu, perjalanan mu masih jauh untuk dilalui, diteroka, dan dipelajari.
Moga moga kesilapan mu hari ini membuatkan mu lebih matang di masa akan datang

Sementara kamu meneroka untuk mencari jalan dan diri, aku harap kamu masih ada aku disisi
Mengukir senyuman gembira, penuh bermakna diatas kejayaan mu nanti

Aduhai kamu, sedarlah, dirimu penuh bermakna dan maafku juga sudah diberi tanpa dipinta.

Published in: on May 5, 2009 at 9:37 pm  Comments (1)  

Wuhuu 2009@Ipoh

dsc01841

dsc01850

dsc01920

dsc01953

dsc_0627

Haih. Wuhuu ni event tahunan yang dianjurkan skarface management dan ia berlangsung selama dua hari. event ni ok jugak la tapi tak semeriah last year punye. maybe sebab die buat dua hari kot. ermmm. pape pun event ni jadi best bagi aku sbb aku enjoy band2 yang perform2 sume and enjoy sbb kawan2 sume sporting. sume kepala layan. haha. aku tak tau nak cakap ape lagi la. cukup la tu. hahaha. chow. 🙂

Published in: on May 4, 2009 at 7:19 pm  Leave a Comment  

A Day at Malacca Historic City

Teman terbaik ku, didi :)

Teman terbaik ku, didi 🙂

dsc_1575

Melihat pemandangan pantai berdekatan dgn Petronas Penapisan Melaka

Melihat pemandangan pantai berdekatan dgn Petronas Penapisan Melaka

Inside Muzium Kesultanan Melaka

Inside Muzium Kesultanan Melaka

dsc_1814

kat A famosa plak

kat A famosa plak

dsc_2084

Arab juga ada. hahaha.

Arab juga ada. hahaha.

dalam eye on malaysia.

dalam eye on malaysia.

Gamba2 kat atas ni sume gamba time aku pegi melaka ngan didi and kawan die zati. Kitorg pegi satu hari je. Pancit jugak ar tapi best. hehe. kitorg tolak dari kl pagi then sampai2 terus merayap pegi makan, pastu g pantai lepak2 amik angin and rest sekejap. Then pegi jalan kat bandar hilir, pegi museum sume. pastu malam g amik arab kat sungai udang then pegi eyes on malaysia. boleh tahan la bnda tu. tapi view tak cantik sbb pegi malam. tak nampak ape pun. tapi ok la. aku gayat gak sebenarnye naik bnda camtu. Sbb tu aku tak naik roller coaster. haha. Pape pun aku seronok pegi trip ke melaka ni. I wish i can have moments like this again. Salam 🙂

Published in: on May 4, 2009 at 6:14 pm  Comments (2)